Finn beste pris på din reise til Nerja

Din reise til Nerja

Sjarmerende, pen og rolig: Nerja, med sine ca. 17 000 innbyggere, ligger om lag 50 kilometer øst for Malaga og er en relativt ny ferieby på de norske charterselskapenes meny. Nerja har en flott strandlinje med en nydelig promenade og en trivelig og passe travel spansk småby bakenfor. Dette feriestedet byr dermed på en fin blanding av sjarm, lokal koloritt og turisme med tilhørende fasciliteter.

Søk reise til Nerja

Nerja

På østsiden av Malaga er stemningen langt mer behagelig, landskapet åpnere og du er langt borte fra det anmasende "trøkket" som ellers preget Solkysten. Like utenfor Nerja ligger dessuten Europas mest severdige dryppstenshuler -- et naturfenomen av de sjeldne som du bare må få med deg.

Det er blandingen som gjør Nerja til det den er. På torget sitter gamlekara og diskuterer som alltid, en gang i blant kaller klokkene i barokkkirken fra 1600-tallet til messe, i byen går forretnings- og dagliglivet sin vante gang, i gamlebyen med sine trange gater og mange småbutikker surrer fastboende og turister om hverandre og nede ved strendene og promenaden ligger restauranter, hoteller og barer i et tilstrekkelig antall til å dekke alle behov -- uten at de kveler den ellers genuint spanske småbyen.

Og så er det noe med havet. Horisonten er åpen og vid, slettene og åsene rundt byen er slake og innbydende. Nerja har dette "noe" som er vanskelig å beskrive.

Derfor forundres man heller ikke over at området har vært bebodd i tusenvis av år. I de berømte dryppstenshulene utenfor byen er det funnet spor av mennesker som kan være mellom 40 000 og 100 000 år gamle. Og fast bosetting i selve Nerja fantes med sikkerhet for 3000 år siden. Både romere og maurere har holdt til her.

Landskapet har da også fått sitt eget monument; "Balcón de Europa", en rund utsiktsterrasse bygd over klippene midt i sentrum av Nerja hvorfra man har bredt utsyn over Middelhavet og fjellkjeden Sierra de Almijara bakenfor. Her finnes også et par 400 år gamle kanoner som vitner om at det på stedet en gang lå en borg til forsvar mot sjørøvere som herjet kysten i tidligere tider.

Området rundt Nerja skal visstnok kunne by på tilsammen ni kilometer med strender. Mange av dem er imidlertid små sandbanker mellom forrevne klipper, der kan du dele herlighetene med kanskje ti eller tretti andre solhungrige. På strendene aller nærmest byen, derimot, blir det ofte stimlende fullt og barna trives nok best litt utenfor disse. Fullt blir det også langs promenaden og i bakgatene og smugene utover kvelden. Det hektiske utelivet utspiller seg i strøket rundt Plaza Tutti Frutti (!) – hvor musikk av alle slag holder deg våken og i gang til langt på natt. Ellers er det rikelig med både restauranter og barer.

I Nerja kan man nyte gode dager på hotellene langs stranden; de har som regel alle eget svømmebasseng og restaurant/bar. Standarden er gjennomgående god. Eller man kan trekke ned på stranden og sovne hen under en bastparasoll før man kaster seg i bølgene for en kjølig dukkert. På grunn av klippene i og utenfor byen, er området et yndet sted for dykking og snorkling.

Dryppstenshulene ved Nerja

Fire kilometer øst for Nerja, et stykke opp i åsen, ligger områdets største severdighet, som ble oppdaget ved en tilfeldighet av noen gutter i 1959 -- de lurte på hvor det ble av alle flaggermusene som forsvant inn i fjellet. Det de fant var noen av Europas største og flotteste dryppstenshuler; på størrelse med en katedral og med minst like andektig stemning. En spasertur i de fire store hulene som utgjør en sammenhengende helhet, tar ca. en time og da får man bl.a. se det man tror er verdens største stalaktit -- en 70 meter lang dryppsten. Du vil kanskje ikke tro at en hule med hengende og stående dryppsten er noe spesielt, men ta likevel turen. Det er som å befinne seg midt inne i en kuliss fra Ringenes Herre; både størrelsen og de fantastiske formasjonene gjør garantert inntrykk. Det er gjort utgravninger og arkeologene har funnet knokler, redskaper, smykker og veggmalerier som viser at hulene ble brukt av Cro-Magnon-mennsker en gang for 40 000 til 100 000 år siden.

Seks kilometer oppe i fjellene ligger Frigiliana, en liten landsby som ble kåret til den vakreste i Andalucia i 1992. Byen var engang tilholdssted for maurere som ble tvangskristnet og utvist fra landet på blodig vis. Deres historie kan "leses" på vakker og fargerik veggkeramikk som finnes spredt rundt i den eldste bydelen.

Nerja ligger ikke langt fra Grenada med det verdensberømte mauriske borganlegget Al Hambra og mange andre severdigheter. Har du ikke vært der før, må du benytte anledningen!

Søk reise til Nerja

Din reise logo