Larnaca har ca. 65 000 innbyggere og er dermed den tredje største i gresk-kypriotiske delen av Kypros. Byen ble grunnlagt allerede ca. 1200 f.Kr. (ifølge sagnet av Noas sønnesønn!) og het da Kition. Den har vært bebodd sammenhengende siden dengang! I dag er Larnaca en fin blanding av gammelt og nytt, med gode strender, livlig uteliv og trivelig atmosfære. Et feriested med passe mye av alt, bortsett fra at det kan bli svært varmt om sommeren.
Pulsåren i byen er den lange strandpromenaden – Finikoudes, med sine palmer, restauranter og butikker. Her finner du også mye av Larnacas natteliv, som omfatter et par diskoteker, et par bouzoukiklubber og et hundretalls barer og puber. Promenaden strekker seg fra småbåthavnen, som er godt besøkt om sommeren, og ned til det ottomanske fortet fra 1600-tallet. Bak promenaden ligger gamlebyen, som rommer småbutikker, barer og familiedrevne tavernaer hvor du blir servert kypriotisk husmannskost. Atmosfæren i Larnaca er hyggelig, byen er stor nok til at den summer, men ikke større enn at den har sjarm og sitt kypriotiske preg i behold.
Mange av hotellene ligger i eller nær sentrum av byen og det er kort vei til det meste. Du kan bade på en relativt god 800 meter lang sandstrand midt i Larnaca sentrum eller ta bussen ca. 8 km. til Larnaca Bay like nordøst for byen. Det går også busser flere ganger om dagen til Ayia Napa. Langs strendene nord for byen er det rikelig med tilbud: Kafeer, tavernaer, barer og sportsaktiviteter: Vindsurfing, seiling, parasailing, vannski, pedalbåter, kanoer osv.
I gamlebyen kan du bese Lazarus-kirken med spor fra 900-tallet. Ifølge legenden kom Lazarus hit etter at Jesus vekket ham fra de døde. Han skal ha vært Larnacas første biskop (noe innbyggerne i Marseilles også mener at han var hos dem ...). Ved siden av Lazarus, er byens store sønn filosofen Zeno, stoikeren – han ble født her. For øvrig har Larnaca et par moskeer som det er mulig å besøke, det tyrkiske fortet som rommer middelaldermuseet, to arkeologiske museer, et naturhistorisk museum og et paleontologisk museum med bl.a. dinosaurer!
Med leiebil er det en god ide å dra i retning Limassol og se den antikke kongebyen Curium, museene i byen og fortet hvor Richard Løvehjerte skapte furore da han giftet seg ikke-engelsk i 1191. Videre forbi Limassol kommer man til Afrodites klippe, mosaikkene i Dionysosvillaen og etter hvert til feriebyen Paphos hvor det også pågår arkeologiske utgravninger. Like utenfor Limassol ligger dessuten to badeland som mange vil si er vel så morsomme.
Rett sør for Larnaca ligger en saltsjø som er tilholdssted for store mengder trekkfugler, bl.a. flamingoer, som slår seg ned her om vinteren eller stopper en stund på sin vei nord- eller sørover når årstidene skifter. Om sommeren er sjøen uttørket. En tur opp i Troodosfjellene med vakker natur, uberørte landsbyer og imponerende fjellområder er heller ikke å forakte. Dessuten har du mulighet til å komme til Nicosia, hovedstaden i både det tyrkiske og gresk-kypriotiske Kypros. Og vil du ha ekte masseturismebading og heftig natteliv, er Ayia Napa stedet. Deler av dette kan du også oppleve på charterselskapenes bussutflukter.
Hert år, 50 dager etter påske (dvs. omkring midten av juni), arangeres Larnacas største festival; Kataklysmos. Den handler om at befolkningen trekker ned til sjøen og koser seg med å overøse hverandre med vann; visstnok til minne om Noahs heltmodige redningsdåd under syndefloden. Andre hevder at festen har sine røtter i gresk mytologi og er en feiring av kjærlighetsgudinnen Afrodite. Hvorom alt er, varer festivalen i fem dager, med opptog, konserter, marked og høy stemning.
Vinteren på Kypros strekker seg fra november til mars, men selv da blir det ikke kaldere enn ca. 7 grader på det verste. Larnaca er derfor et sted hvor pensjonister og andre, som fuglene, gjerne overvintrer på langtidsopphold.
Larnaca var et ganske søvnig sted frem til 1974, da tyrkerne okkuperte den nordlige delen av Kypros og hovedstaden Nicosia mistet noe av sin betydning, samtidig som de tok havne- og feriebyen Famagusta. Larnaca mottok da en mengde flyktninger fra nord, som i dag utgjør ca. halve byens befolkning. Larnaka ble raskt rustet opp med en moderne havn og flyplassen bygd ut til å ta internasjonal trafikk. Det er her de fleste charterturistene til øya nå lander.