Ayia Napa er Kypros' svar på Ibiza; med masse fest og fart. Men holder du deg litt unna sentrum, er stedet også velegnet for barnefamilier og alle andre. Eller kom om vinteren. En tredjedel av alle turistene som kommer til Kypros, havner i Ayia Napa; på stranden er det dermed av og til så tett at du nesten ikke ser sanden.
Det svært heftige utelivet er Ayia Napas fremste kjennetegn. Byen er samlingssted for festglad ungdom (av og til litt for ung ...) fra Storbritannia, Skandinavia og ellers hele Europa. Rundt det gamle klostertorget midt i sentrum ligger et titalls diskoteker, hundretalls barer og like mange tavernaer, kafeer og restauranter. Den høylydte, fengende musikken og de sprakende lysanleggene fyller luften fra varmen begynner å gi seg tidlig på kvelden og frem til ca. klokken fire på morgenen, når de siste diskotekene stenger.
Deretter finnes det fremdeles et par "morgendiskoteker" et stykke unna som holder åpent. Charterselskapene tilbyr dessuten partyturer med båt hvor det kan bli ganske livlig. For mange handler Ayia Napa om å feste natten igjennom og deretter slukne på stranden i heten på formiddagen.
Men dette er bare halve sannheten. Ayia Napa er utvilsomt det beste badestedet på Kypros, med fem-seks langgrunne sandstrender på rekke og rad. Allerede like ved sentrum møter du den første, Grecian Bay, som er ca. 1,5 km. lang. Det er folksomt på strendene, men tar du turen noen kilometer fra de tetteste stedene, blir det et lite hakk bedre. Strendene strekker seg både øst- og vestover fra havnen, det er de på vestsiden som er mest overfyllt.
Du kan velge og vrake blant ulike aktiviteter: vindsurfing, vannski, fallskjermflygning, pedalbåter, bananbåter, små seilbåter, snorkling og dykking. Tilbudet er aller størst ved Nissi-stranden, tre-fire kilometer vest for sentrum. Det arrangeres dessuten 3-5 dagers dykkerkurs (med skandinaviske instruktører) fra ca. 2000 kroner inkl. utstyr.
Et par kilometer vest for Ayia Napa ligger stedets store attraksjon; det digre badelandet WaterWorld, hvor temaet er "antikkens Hellas". Anlegget rommer fantasifulle innretninger som "Poseidons bølgebasseng", "Afrodites bad", Odyssee-elven og nærmere tjue andre attraksjoner. Ayia Napa kan også skilte med Luna Park, et stort tivoli med atskillige artige greier, også for de aller minste. Dessuten finnes en go-kartbane, minigolf og et ridesenter litt utenfor byen.
Midt i alle festlighetene i Aya Napa sentrum ligger byens paradoks: Det venetianske klostret fra 1500-tallet, hvor det faktisk fremdeles bor et lite antall hardtkjempende nonner. Fra det pulserende og støyende livet utenfor murene dukker du inn i en skjønnhet og andektig atmosfære som får skuldrene til å falle og sjelen til å fly. Et fristed. På Klostertorget arrangeres det regelmessig festivaler og andre kulturarrangementer.
Byens andre "hovedattraksjon" er den gamle fiskerhavnen hvor noe av det opprinnelige preget fra dengang Ayia Napa var en liten, uskyldig kypriotisk fiskerlandsby fremdeles kan anes. Tavernaene her nede serverer fisk og skalldyr som angivelig skal være dagens fangst fra de små, fargerike fiskebåtene i havnen. Restaurantene ellers i byen, som teller ca. 300 tilsammen, serverer mat av alle nasjonaliteter: japansk, kinesisk, italiensk og thai. Men de beste er trolig de som byr på tradisjonell kypriotisk fiskemat; meze, blekksprut, fisk og reker.
For øvrig har Ayia Napa et par kapeller som er verdt å besøke, samt et relativt nytt museum viet livet i havet utenfor byen. Dessuten kan du bli med på bussutflukter til den delte hovedstaden Nicosia med sitt arkeologiske museum, til utgravningene ved Paphos hvor du underveis ser bl.a. kjærlighetsgudinnens Afrodites fødested – eller opp i de vakre og mektige Troodos-fjellene med sin flotte natur. Charterselskapene har også tilbud om ulike strandturer og kveldsarrangementer hvor det garantert er nok å helle i seg. Etter en del uheldige episoder er det innført 18-årsgrense...
Siden Ayia Napa er tett befolket om sommeren, er også trafikken et problem. Gjennom byen går det en vei, som sammen med fornøyelseslivet kan forstyrre nattesøvnen til enhver. Vil man ha ro, gjelder det å velge sitt hotell med en smule omhu. Hoteller finnes av alle typer; fra enkle leiligheter i sentrum, til de flotteste anlegg i frodige hager og med digre bassenger.
Ayia Napa er et av få steder i Middelhavet som har sesong året rundt. Nå er ikke turiststrømmen om vinteren like stor som om sommeren, det støyendene utelivet har stilnet og gjestene er stort sett godt voksne. Men det er "danseaftener" på enkelte av hotellene, en god del restauranter og butikker i hovedqaten Nissi Avenue holder åpent og den skandinaviske kirken fungerer som et samlingssted for nordboere. Et tips vinterstid er "Odin Restaurant" drevet av et norsk-kypriotisk ektepar, som holder til i Papadiamantis Street og serverer norsk meny. Temperaturen i perioden desember-februar ligger omkring 16 grader.
Ayia Napa er et ungdomssted og best egnet for de som vil ha "full pakke". Men hvis du velger et bra hotell utenfor sentrum, kan stedet også anbefales for barnefamilier. Både strendene, badelandet og tivoliet gleder de minste. Om du har barn eller skjøre nerver, skulle du kanskje likevel vurdere å flytte til Protaras eller Fig Tree Bay – ikke langt unna, men roligere og mer stilfullt.
Varmen kan imidlertid være et problem på Kypros; temperaturen stiger gjerne opp mot førti grader på sommeren og luftfuktigheten er relativt høy. Følgelig er sesongen i Ayia Napa også lang, selv godt ut på senhøsten er badetemperaturen 24-25 grader, derfor er stedet også aktuelt for langtidsopphold om vinteren. Byen har ca. 4500 faste innbyggere.
Kuriosa? Området rundt Ayia Napa kalles Kokkinochoria; "landsbyene med den røde jorden". Det er herfra de populære, rødlige "Kypros-potetene" kommer om våren, de klarer faktisk tre avlinger i året.