Finn beste pris på din reise til Syros

Din reise til Syros

Syros er ikke en tungt belastet charterturistøy, men et typisk sted for ryggsekkturister og folk som vil oppleve det greske dagliglivet. Hovedstaden Hermoupolis på østkysten er en ganske stor by med ca. 20 000 innbyggere. Byen er administrativ hovedstad og kommersielt sentrum for hele Kykladene, og siden turistene ikke dominerer, er prisnivået rimeligere enn på mange av de andre øyene.

Søk reise til Syros

Syros

Som administrasjonssentrum har Hermoupolis en aristokratisk verdighet du ikke finner andre steder i Kykladene. Byen er stor, velstående, velstelt og vakker og var engang det kommersielle sentrum i hele Hellas – med landets første moderne havn. Denne fordums storhet sitter i bevisstheten til lokalbefolkningen fremdeles.

Hermoupolis ligger under to høyder med hver sin katedral; den ortodokse Anastasis og den katolske Agios Georgios. Under sistnevnte høyde ligger Ano Syros, middelalderbyen som ble bygd av venetianerne på 1300-tallet. Sett deg inn i en drosje og ta den ti minutter lange turen opp til toppen. Der kan du titte inn i kirken og nyte den flotte utsikten over byen. Så tar du turen nedover de trange trappetrinnsgatene (nærmere tusen trinn), mellom velholdte fasader, trange boliger hvor folk faktisk lever og bor (gjerne med hele stuen inkl. TVen flyttet ut på terrassen) og en og annen utsiktsrestaurant om du skulle ville innta dagens måltid underveis. En liten opplevelse.

Hermoupolis har et livlig uteliv, med restauranter, bouzouki-klubber, diskotek, barer og kinoer. Og det finnes et arkeologisk museum med funn fra alle tidsepoker, samt et museum for byen store bouzouki-musiker Markos Vamvakaris.

Havnen i Hermoupolis er omgitt av stilfulle bygninger fra begynnelsen av 1800-tallet. Byen har ikke de små, hvite murhusene som er vanlige i Kykladene, men flotte fasader og store torg. Rådhuset i Hermoupoli er en praktbygning og Apollo-teateret er en kopi av La Scala-operaen i Milano. Havnen er sentral i byens liv og økonomi og et viktig knutepunkt for hele regionen. Som alle ekte havner i full bruk er den ikke bare sjarmerende ... et skipsverft tar f.eks. noe av utsikten.

Feriestedene på vestkysten

Det viktigste feriestedet på Syros er Galissas på vestkysten – ca. 9 kilometer fra Hermoupolis. Galissas er i bunn og grunn et veikryss med en god strand, noen serveringssteder og leilighetesanlegg. Forvent deg ikke noe mer. Samtidig er Galissas badestranden for de ca 13 000 innbyggerne i Hermoupolis. Grekerne utgjør en stor andel av badegjestene, hvilket bidrar til å gi stedet en smule autentisitet. Når solen går, kjører de hjem til byen.

Den ca. 500 meter lange stranden er ikke så bred, men består av fin sand, er langgrunn og barnevennlig og er omgitt av trær som sammen med en del kommunale bastparasoller gir velkommen skygge til de heldige som får tilkjempet seg plass. Ved stranden ligger en liten taverna, som drives av en hyggelig familie fra stedet. Det ligger en nudiststrand fem minutters gange fra hovedstranden.

Et par kilometer nord og sør for Galissas på vestkysten ligger to andre ferielandsbyer i hver sin bukt og med hver sin strand, hhv. Kini og Finikas (hvor du også kan seile!). Av de tre stedene er Kini minst og Galissas størst, men store er ingen av dem og det er grekerne som dominerer. Det finnes en rekke andre strender og landsbyer også, mest og best på sør og vestkysten.

Syros er ikke noen stor øy, så du kommer deg enkelt rundt på egenhånd med leiebil, moped, buss eller drosje. Den sørlige delen av øya består av lave åser og frodig jordbruksland, mens den nordlige delen er kupert og uveisom. Det er lite vegetasjon på øya, ingen fjell av betydning (høyeste punkt er 442 meter over havet), men heller ingen egentlig store flate partier.

De fleste charterturene til Syros fra Norge går med fly til Mykonos og derfra er det ca. to timer med båt. Sesongen er fra mai til oktober, med høysesong i juli og august.

Søk reise til Syros

Din reise logo