Finn beste pris på din reise til Patmos

Din reise til Patmos

Egeerhavets Jerusalem: Hvorfor kalles øya dette? Jo, fordi det var her apostelen Johannes hørte Guds røst gjennom sprekker i taket på en grotte og ble inspirert til å skrive Johannes Åpenbaring, Bibelens dramatiske endetidsskrift, omkring år 95 e.Kr. Patmos er Hellas' mest hellige øy og et offisielt pilgrimssted for katolikker. Grotten er i dag en av Patmos største severdigheter. Patmos er den nordligste av de Dodekanesiske øyene, med ca. 3000 innbyggere som bor i Hora, Kampos og ikke minst hovedstaden og havnebyen Skala. Norske charterturer går til Skala.

Søk reise til Patmos

Patmos

På grunn av sin religiøse status, er tempoet rolig og turistnæringen holdt i tømme på Patmos. Munkene i Johannesklosteret oppe i fjellet i byen Chora har alltid hatt sterk inflytelse. Likefullt finnes det både tavernaer, restauranter, barer og diskotek på øya, men utover natten er det rolig.

Skala

Hovedstaden Skala er også øyas havneby, med restauranter, kafeer, butikker og utesteder av alle slag. Byen har også godt med leiligheter og hoteller, samt en egen grusstrand 500 meter fra havnen hvor det ofte er fullt opp med greske familier og turister i god blanding. Turistfascilitetene i byen er innrettet mot å tilfredsstille hordene med dagsturister som hver dag strømmer ut fra rutebåter og cruiseskip for kjappe omvisninger i øyas to hovedattraksjoner; Johannes-klosteret og Åpenbarings-grotten.

Choria, Johannesklosteret og grotten

Ca. 4,5 kilometer sørover fra Skala og midt inne på øya, ligger den gamle hovedstaden Chora med Johannes-klosteret, det desidert viktigste av øyas ca. 40 kirker og klostre, som også ble bygd som borg for å forsvare øya mot pirater. Anlegget ble grunnlagt i 1088 og rommer bl.a. et berømt bibliotek med mer enn 13 000 dokumenter, hvorav det eldste er 33 sider av Markus-evangeliet i en utgave fra det sjette århundret. Resten av det samme dokumentet finnes på museer i bl.a. Leningrad, Athen, Vatikanet og Wien. Forøvrig kan man se ikoner, fresker, broderier og andre verdifulle og interessante religiøse gjenstander.

Til Chora kommer man greit med drosje, men du kan også ta turen til fots langs en gammel og litt kortere, steinbelagt vei som stammer fra slutten av 1700-tallet. Byen kan by på vakker arkitektur med små gater som går i labyrinter, samt gode restauranter og barer som gjerne kan oppleves om kvelden. Utsikten er oppe er upåklagelig og Chora er kjent som en av Hellas' vakreste byer.

Halvveis mellom Skala og Chora ligger grotten hvor apostelen Johannes fikk sin åpenbaring, den er nå bygd inn i et kapell. Historien forteller at da Gud åpnet sin røst, sprakk fjellet slik at stemmen strømmet inn til Johannes som dikterte det han hørte til sin elev Prochoros. Steinen Johannes hvilte på og hellen Prochoros stod på da han skrev kan ses den dag i dag. Grekerne elsker drama. I kapellet kan du ellers se et stort antall nisjer med ikoner, hver med sin egen forklaring og betydning.

Rundt om på øya

Når Skala er på sitt travleste med dagsturister, kan det være hardt å tro at stillheten råder bare få kilometer unna i de rolige byene sør og nord for Skala. I nord heter hovedbyen Kambos, hvor det finnes tavernaer, barer, klubber og en god strand med tilbud om vannsport. Landskapet i nord er vilt og preget av klipper, men med strender innimellom, bl.a. Lambi-stranden med sine fargerike småsteiner.

Grikos, sør på øya, er ved siden av Skala det viktigste turistreisemålet. Her ligger det flere fine leilighetsanlegg, tavernaer (noen med levende, gresk musikk) og gode badestrender, med tilbud om bl.a. seiling og vindsurfing. Ikke langt unna Grikos, ved Psili Ammos, ligger en av øyas beste badestrender. Dette er også Patmos' uoffisielle nakenstrand. Nakenbading blir ellers ikke sett på med blide øyne på Paros, pga. øyas religiøse status. Du kan ta båt til Psili Ammos fra Skala.

Påskefeiring

Hvis du er så heldig å være på Patmos i påsken (som ikke faller sammen med vår påske!!), kan du oppleve Nipteras, en interessant kirkespill som viser Jesu' siste måltid med disiplene. Det utspilles i Chora, på plassen utenfor Johannes-klosteret og er en seremoni som bare kan ses på Patmos og i Jerusalem. Ellers i påsken er det fargerike opptog, dans og gudstjenester.

Sesong

Patmos har en uvanlig lang turistsesong, takket være den milde brisen som regulerer klimaet året rundt, og fordi de religiøse stedene er reisemål også utenom den travleste badesesongen. Skala er da stedet hvor de fleste holder til.

Fly til Samos

Patmos har ikke egen flyplass, norske charterturister lander derfor som regel på naboøya Samos og reiser med båt til Patmos. Man kan også ankomme med rutebåt fra Pireus og øyene omkring.

Søk reise til Patmos

Din reise logo