Finn beste pris på din reise til Leros

Din reise til Leros

Leros er en vakker, fredfylt, frodig og tvers igjennom gresk øy, langt unna den store turiststrømmen. Den har ca. 8500 innbyggere, hvorav 1500 i hovedstaden Platanos og ligger i øygruppen Dodekanesene sørøst i Egeerhavet; mellom Patmos og Kalymnos.

Søk reise til Leros

Leros

Norske charterturister reiser gjerne til en av de tre landsbyene Platanos, Agia Marina og Pandeli, som har vokst sammen og utgjør øyas sentrum. Eller de havner i Alinda eller Krithoni henholdsvis noen kilometer nord og sør for Platanos. Hvert av reisemålene er kort beskrevet under. Leros er ca. 32 km lang og 8 kilometer bred.

På Leros føler du deg etter en uke eller to mer som en personlig gjest enn turist. Her er ikke "gresk aften" noe som tilbys av charterarrangørene; aftenene er greske uansett. Livet går sin rolige, vante gang på torget, i butikkene og på de koselige tavernaene – hvor du deler din retsina eller café frappé med lokalbefolkningen. 

Platanos/Agia Marina/Pandeli

Hovedstaden Platanos er Leros' historiske og kulturelle sentrum og er stedet hvor du finner de fleste av øyas butikker, samt et trivelig torg hvor du kan slå deg ned og betrakte livet. Byen ligger i et naturlig amfi på et nes under en imponerende middelalderborg på øyas høyeste punkt. Borgen er godt bevart og er vel verdt et besøk, ikke minst på grunn av den fantastiske utsikten. I Platanos finner du trange gater, pitoreske bygninger, vakre hager og fin utsikt. Byen har vokst sammen med den lille fiskerlandsbyen Pandeli på sørsiden og havnebyen Agia Marina på nordsiden.

En bratt bakke forbi middelalderborgen leder ned til havnebyen Agia Marina ved havet på nordvestsiden av Platanos. Agia Marina byr på stilige barer og en god porsjon natteliv, mer enn noe annet sted på øya. Stedet har også et nybygd arkelologisk museum med en liten med fin samling.

Pandeli ligger på den andre siden av Apitiki-høyden og borgen og er den sørligste av de tre byene som utgjør hovedstaden. Dette er øyas viktigste fiskehavn, med en liten rullestensstrand og gode tavernaer og restauranter med fisk på menyen. Det finnes også barer og pub'er, og i havnen ligger lystbåter side om side med greske fiskebåter. Stedet er populært reisemål for turister. 

Alinda

Alinda ligger 3 kilometer nord for hovedstaden Platanos og har en flott, lang sandstrand; øyas beste og mest populære – kantet av tavernaer og barer. På stranden finnes tilbud om vindsurfing, pedalbåter, kanoer og motorbåter. Øyas første hotell, fra 1923, ligger i Alinda. Du bør dessuten besøke det renoverte og vakre Belenis-huset, som bl.a. rommer stedets museum. Alinda er Leros' mest utviklede turiststed, med mange hoteller, restauranter og øvrige fasciliteter, pent innrammet av pinjer og oliventrær. 

Krithoni/Vromolithos-bukten

Krithoni i Vromolithos-bukten er en rolig landsby like sør for hovedstaden Platanos og Pandeli. Her finnes en liten sandstrand med et par tavernaer som gjerne byr på fersk fisk. De små, trivelige hotellene og pensjonatene ligger rett ved stranden. Bukten er godt skjermet fra det som måtte være av vind. 

Rundt om på øya

Kysten på Leros er for en stor del ganske bratt selv om øya ikke egentlig har noen fjell, ispedd mange små badeviker hvor du kan gå i vannet ganske uforstyrret. Strendene består av sand, grov grus eller stein, flere av dem er langgrunne og barnevennlige. Oppover fjellsidene ligger terrasser hvor det dyrkes vindruer og noen steder vokser palmer og eukalyptustrær. Leros er ikke større eller mer kupert enn at du fint kommer deg rundt til fots eller på sykkel, formen på øya gjør at man aldri er langt fra havet og en frisk dukkert.

Leros kan ikke skilte med de helt store severdighetene, det eneste minnesmerket fra antikken er et tempel viet til Diana, nær Plefouti. Her finnes også en idyllisk strand og en bra taverna. I Gourna-bukten vest på øya fra ligger en fin, barnevennligs sandstrand.

Et bra tips er dessuten å dra på dagstur til Leros’ naboøyer; klosterøya Patmos, Kalymnos og Lipsos. 

Havnebyen Lakki

Fire kilometer sørvest fra Platanos ligger Lakki; Leros' største havn – faktisk også en av de største og beste naturlige havnene i hele Middelhavet! Det er her de store fergene fra Pierus og øyene omkring legger til. Lakki ble bygd på Mussolinis tid og var en viktig italiensk flåtebase i mellomkrigstiden. Byen er bygd i italiensk funksjonalistisk stil, med art deco-bygninger, brede gater, parker og statuer. Strandpromenaden i byen er mer italiensk enn gresk. Lengst ute i bukten ligger det en tysk kanonstilling som skal ha gitt Alistair MacLean ideen til "Kanonene på Navarone". 

Galehus

I grekernes bevissthet er Leros mest kjent som "galehuset" på grunn av den store psykiatriske institusjonen som lå her. Etter at et fjernsynsteam for noen avslørte de dårlige forholdene er det blitt ryddet opp, mye ved EUs hjelp, og i dag er institusjonen åpnet for turister, sammen med Mussolinis sommerhus som ligger samme sted. Du finner begge langs veien til Xirokambos helt sør på øya.

Ellers er det verdt å nevne at den nordlige delen av Leros er ganske utilgjengelig og lite bebodd. Den er til gjengjeld preget av atskillig militær aktivitet. Det går rykter om at en hel ås på øya er hul og fyllt av militære anlegg.

Søk reise til Leros

Din reise logo