Kos (kåss, ikke koos) har i mange år vært blant de mest populære charterreisemålene blant norske ungdommer, på linje med Ibiza. I Kos by, øyas hovedstad, er nattelivet heftig med beach parties, konkurranser og dunkende diskotek og musikkbarer. Dagene tilbringes tilsvarende rolig på de solfylte strendene, nesten halvparten av kysten på Kos er badestrender.
Til tross for sitt tunge "party-image" er Kos også et attraktivt reisemål for barnefamilier og kultur- og historieinteresserte; det går fint å leve mer rolig og tilbaketrukket.
Kos er den tredje største øya blant Tolvøyene (Dedokanesene), etter Rhodos og Karpathos, og ligger sørøst i Egeerhavet, ikke langt fra det tyrkiske fastlandet. Øya er ca. 50 kilometer lang, 19 kilometer bred og har knapt 30 000 fastboende, de fleste i og omkring Kos by. Avstanden til Tyrkia er bare ca. 3 kilometer.
Kos var et av de første charterreisemålene i Hellas og er fremdeles blant de best besøkte. I høysesongen har utelivet mest karakter av permanent karnevalsfeiring, med skandinaver er i flertall blant turistene. Gledeslivet utspiller seg for det meste i de to bargatene i sentrum ("den store" og "den lille"), på enkelte av hotellene og på de fire store klubbene. I sentrum stenger mange av utestedene først klokken fire om morgenen. Ellers i byen er det roligere.
All jubalongen forandrer ikke det faktum at Kos har mange interessante severdigheter, vakker natur og nydelige strender – hvis man da kan holde ut med tyske eller britiske turister under tranformering fra rosa til mellombrun fasade.
Kos er en moderne havneby som har bevart noe av sin greske sjarm, med yrende liv, enkle tavernaer, kafeer og eksklusive restauranter om hverandre – og med en vakker palmeallé. I havnen ligger små greske fiskebåter (som om morgenen leverer dagens fangst til byenes spisesteder) ved siden av besøkende lystbåter og skuter som brukes til øyutflukter. I smugene bak havnen ligger barer og puber på rekke og rad, side om side med markeder og tempelruiner fra antikkens dager, iblandet moderne forretningsbygg og hoteller som strekker seg ut fra byen langs strendene i begge retninger. Mye av bygningsmassen er ny, etter et jordskjelv i 1933.
Ikke langt unna havnen finner du inngangen til Johannitterridderborgen. Borgen ble påbegynt på 1370-tallet og er en flott utsiktspost. Og like ved ligger Hippokrates' platan.
Hippokrates, legevitenskapens far, ble født og hadde sitt virke på Kos ca. 300 f.Kr. Han innførte diagnose- og behandlingsmetoder som danner grunnlag for våre dagers legevitenskap. I Kos by står fremdeles platantreet visstnok kastet skygge over elevene når Hippokrates foreleste. Det regnes for å være Europas eldste tre med en stamme som er over ti meter i diameter. Noen påstår riktig nok at treet er bare 800-1000 år gammelt og slett ikke kastet skygge på hverken Hippokrates eller hans elever, men skitt au, det duger for å komme i stemning. Noen få kilometer utenfor Kos by ligger også restene av Asklepion-tempelet og verdens første "sykehus", tuftet på Hippokrates' gjerning. Verdt et besøk.
Av øvrige severdigheter i Kos by bør nevnes arkeologisk museum som ligger på Frihetstorget i sentrum. Museet rommer en flott samling av hellenistiske og romerske funn, bl.a. en samling av statuer og mosaikk fra Asklepion. Også verdt et besøk er Casa Romana, ruinene av et hus i pompeiisk stil. Mye av mosaikken er vedlikeholdt her. Dette ligger rett i nærheten av et lite Odeon-teater i utkanten av byen – en kort sykkeltur fra sentrum.
Ca. femti prosent av kyststrekningen på Kos består av sandstrender. Lambi Beach, hovedstranden ved Kos by ca. 300 meter fra sentrum, består av grovkornet sand med rullesten. Her er det tilbud om bl.a. vannski og jetski. Nærmeste vindsurfesenter ligger ca. 4 km fra sentrum. Rundt om på øya er det ellers mange gode strender med finkornet strand, de fleste langgrunne. Noen av de mest populære og barnevennlige er Tingaki, Marmari og Paradise Beach, sistnevnte ligger sør på øya ca. 40 km fra Kos by. De fleste steder finner du et bra tilbud av vannsportsaktiviteter, hyggelige tavernaer og liggestoler til leie. Paradise Beach er i så måte godt utbygd og befolket.
Innlandet på øya er frodig og vakkert, med små landsbyer hvor innbyggerne lever av sitt tradisjonelle jordbruk med dyrking av oliven, vin og frukt. Øya er nærmest helt flat, bortsett fra et fjellområde i sør. Så hvorfor ikke sykle? Det er enkelt og komfortabelt å ta seg frem på to hjul gjennom det frodige landskapet, forutsatt at du ikke får anfall av litt fysisk aktivitet i varmen. Flere av de beste strendene ligger i sykkelavstand fra Kos by. Fra Kos by er det også daglig bussforbindelse til øyas landsbyer og strender. I Kos by kan man dessuten leie bil, motorsykkel, moped og sykkel. Sykkelleie er svært vanlig og koster ca. kr. 100 for en uke. Vi kan anbefale deg å leie bil og utforske Kos på egenhånd, jeep er populært!
Du kan også bli med på en heldagstur til Tyrkia og oppleve den spesielle atmosfæren i byen Bodrum, der butikkene er en fryd for øyet.
Det finnes mange små, koselige landsbyer på Kos. Pili er kjent for sine sølv- og gullsmeder og dette er stedet for smykkekjøp – i Kos by er gjerne prisen den dobbelte. I Zia finner du små trange gater med salg av alt fra krydder til keramikk og tepper. Prøv også den lokalproduserte honningen! Kardamena og Mastihari er typiske badebyer og på toppen av Kefalos kan du vandre gjennom trange gater, og også kikke inn i et gammelt, rekonstruert gresk hus, hvor en tannløs og smilende vertinne tar imot. Tar du veien østover fra Kos by, forbi Psalidi og videre så langt den går, kommer du til Thermes; de varme kildene. På stranden kan man graver tærne ned i sanden å kjenne varmtvannet boble opp. Stedet har en liten fisketaverna – et bra lunsjsted.
Sesongen på Kos strekker seg fra april til oktober, det hektiske utelivet gjør sitt til at byen kan holde det gående litt lenger enn de fleste andre greske øyene. Høysesongen er i juli og august, da er også feststemingen mest påtrengende.