Finn beste pris på din reise til Karpathos

Din reise til Karpathos

Karpathos er en langstrakt øy (50 km lang og 11 km på sitt bredeste) mellom Rhodos og Kreta i øygruppen Dedokanesene. Øya har ca. 5500 fastboende innbyggere, hvorav ca. 3000 bor i hovedstaden Pigadia sør-øst på øya. Hit går også de fleste av charterturene fra Norge. Karpathos er kjent for sin rike folklore og er noe litt utenom det vanlige i den greske øyverdenen.

Søk reise til Karpathos

Karpathos med hovedstaden Pigadia

Naturen på Karpathos er karrig, men vakker – og alt er vel lagt til rette for turisme, selv om øya er lite utbygd og oppleves som veldig "gresk", hvilket jo er et pre for mange. Store deler av vegetasjonen på Karpathos forsvant i en stor skogbrann i 1989, derfor kan det være en del vind, men klimaet for øvrig er prima. 

Pigadia

Hovedstaden Pigadia har et trivelig sentrum med bra utvalg av butikker, tavernaer, barer og restauranter (ca. 25 tilsammen), samt noen få diskotek. Hotellene i byen ligger som regel i kort avstand fra både sentrum og stranden. Mange av hotellene, barene og tavernaene drives for øvrig av hjemvendte gresk-amerikanere, som etter mange år i USA har lært dette med service. Du kommer også med engelsk (som du gjør ofte ellers i Hellas). Hvis du er på øyloffing, er det sjelden behov for å reservere hotell på forhånd; du vil lett kunne få et tilbud om overnatting.

I Pigadia finnes en minigolfbane, lekeplass for de minste og en gocartbane like utenfor byen. Havneområdet er som skapt for behagelige spasseturer på kvelden. Stemningen i byen er fredelig og avslappet; bra for stressede sjeler som vil finne roen, men som likevel vil ha hyggelig kveldsliv på kjøpet. Samtidig må det sies at byen er en del plaget av trafikkstøy, biler og mopeder suser rundt i smågatene og man skal passe seg en smule. Restaurantene i byen er fyllt opp med like mange grekere som turister, og mattilbudet er deretter – gresk, men også ispedd internasjonale tilbud. 

Strendene

Stranden i Pigadia, som består av grov sand- og småstein, strekker seg flere kilometer nordover fra den livlige fiskehavnen i sentrum. Ved Amopi, ca. åtte kilometer fra Pigadia, finnes ytterligere fire strender, to av dem med finkornet sand. Her er det krystallklart vann og utmerkede forhold for snorkling; ta gjerne med brød som du kan mate fiskene med! Til Amapi kommer du med buss eller drosje. På vestkysten finnes flere barnevennlige og gode strender ved bl.a. Lefkos og Agios Nikolaos. Det går flere badebåter fra byen til noen av strendene omkring. Karpathos er kjent som et meget velegnet sted for vindsurfing og trekker derfor også til seg mange gode surfere, særlig til Makris Gialos-bukten helt i sør. Det finnes dessuten mange gode turstier rundt om på øya. 

Fenomenet Olympos

Øya er nærmest delt i to av det 1200 meter høye Kali Limni-fjellet. Sør for fjellet går det greit å komme seg rundt med leiebil eller moped, men i nord er veiene dårlige og landsbyene utilgjengelige. Dette har også satt sitt preg på kulturen og levemåten. Særlig verdt et besøk er middelalderlandsbyen Olympos, som du når best ved å bli med på en båttur. Byen ligger omkranset av vindmøller (hvorav flere er i drift!) godt gjemt øverst på en klippe oppe i fjellet for å være beskyttet fra pirater. Før veien opp fra den lille havnen ble bygd, var landsbyen nesten isolert. Tiden har stått stille i flere hundre år, de eldre innbyggerne snakker fremdeles en helt spesiell dialekt med urgamle doriske innslag og noen av kvinnene bruker fortsatt fargerike folkedrakter til daglig. Å komme hit er som å besøke fortiden! Olympos er for øvrig et matriarkat; det er kvinnene som bestemmer, ifølge en flere hundre år gammel skikk. Det er også eldste jente som arver sine foreldre.

Karpathos som helhet er kjent for sin særegne, lokale musikkstil – (basert på lutt og lyre) som er lett og glad i formen. Musikere nyter høy status og inntar ofte høyere, offentlige stillinger. Øya er også kjent for sine mange fargerike, lokale fester og brylluper (som varer i tre dager til ende ...), sine vakre steinhus med forseggjort interiør og flotte broderier; og generelt for sin tradisjonsrike og høyst levende folklore. En øy utenom det vanlige.

Søk reise til Karpathos

Din reise logo