Finn beste pris på din reise til Ios

Din reise til Ios

Ios er stedet for britisk holdigang-ungdom. De klumper seg sammen på Mylopotas-stranden som ligger en kilometers vei fra øyas eneste by, Hora. Stranden er lang og rett, full av motoriserte vannsportaktiviteter og med en rekke av partyanlegg, butikker og tavernaer bakenfor.

Søk reise til Ios

Ios

Disse partystedene består gjerne av et digert svømmebasseng omkranset av solstoler, et kjempestort barområde som får skygge fra et svalt bambustak og inngjerdede baner for volleyball, tennis og basket.

Hovedsaken er likevel solen, kroppene og musikken. Vakre jenter og muskuløse gutter slynger seg blant ditto småblek nordeuropeisk ungdom mens musikken egger mer til tankeflukt og karaoke enn meningsfull prat.

Men Ios er også mer; ungommen holder seg stort sett til sin ene strand i denne ene bukten. Ankomsten til øya skjer naturlig nok med båt fra Santorini, Athen, Syros, Paros eller Naxos til den eneste havnen, Gialos, som ligger like nedenfor hovedbyen som klamrer seg fast til den steile åsen bakenfor.

Man skal ha god kondisjon, scooter eller en liten neve taxipenger om man vil forflytte seg fra havnen til Hora og videre til ungdomsstranden. I Hora, hvor mange av charterhotellene ligger, er det bratt.

Stemningen i havnen og i Hora er ellers gresk trivelig. Det er rikelig med restauranter og turistbutikker, og også en og annen nattklubb. Man kan gjerne velge et bosted som ligger nede i området bortenfor havnen, grekerne står klare ved hver fergeankomst for å gelielde deg til et ledig rom. Kort vei fra havnen finnes også en helt ok sandstrand. Og tar man beina fatt eller en kort tur med drosje, kommer man til den nordøst-vendte Kolumbara-stranden, hvor solen synker stor i havet hver kveld. Sett deg på baren her og nyt stemningen og roen.

Homers gravsted

Med scooter eller leiebil kan man i løpet av en halvtime komme seg til øyas hovedattraksjon: Stedet hvor den antikkens store dikter og historieforteller Homer ligger begravd. Man skal humpe et godt stykke avgårde på en steinete grusvei, men det øker bare opplevelsen.

Fortsetter du videre tvers over øya -- ned daler og over pass, kommer du til to store, fine badeviker med hver sin taverna og med et par rom til leie. Strendene er romslige, med fin sand og få folk. Agia Theodoti og Psathi er dermed den rake motsetning til britenes morostrand på motsatt kyst. Fra østkysten har du utsikt mot Amorgos og flere av de andre "Små Kykladene".

Passer for hvem?

Ios er - sikkert ikke bare til glede for øyas beboere - et kjempested for ungdom med behov for full fart store deler av døgnet. Ta ikke med dine foreldre.

Vil du ha fantastisk utsikt og svømmebasseng, kan pensjonister og andre rolig anlagte gjerne bestille rom på et charterhotell i skråningen i Hora.

Og familier med barn finner stort sett alt de ønsker for et par dager i bukten og på stranden under byen. Ios passer bra som stoppested for øyloffere. En grei rute kan være Santorini, Ios, Naxos, Paros.

Søk reise til Ios

Din reise logo