Finn beste pris på din reise til Chania

Din reise til Chania

Chania, eller Hania som byen kalles på gresk, har ca. 70 000 innbyggere og er hovedstaden i prefekturet med samme navn, som dekker hele den vestlige delen av øya. Kreta er delt inn i fire slike regioner. Chania er en meget vakker by – i hvertfall i områdene rundt den venetianske havnen og de blomstrende, skyggefulle parkene lenger bak i byen.

Søk reise til Chania

Reis til Chania på Kreta

Chania

Havnen er samlingspunktet om kvelden; her ligger tavernaene og restaurantene på rekke og rad hvor innpiskerne roper ut sine tilbud i en babelsk forvirring fra solen begynner å falle til langt på natt. I området rundt og bak havnen ligger smale smug og morsomme små butikker side om side med moderne bebyggelse og brede forretningsgater. Chania er også en skoleby med mye ungdom, hvilket gjør den levende året rundt, også utenom den verste turistsesongen på sommeren.

Nattelivet i byen er travelt. En "helaften" starter gjerne på restaurant, fortsetter på bar og diskotek og slutter kanskje med kaffe og søtsaker tidlig på morgenen.

En hovedattraksjon i Chania er markedet midt i byen, som holder til i en diger korsformet hall som ble fullført i 1913. Bygningen er på størrelse med markedshallen i Marseilles og syder av liv, lukter og farger. Her ligger havets delikatesser brettet ut på brede disker side om side med oster, hengende kaniner, sjokolade og blomster. Må oppleves!

Langs sandstrendene vest for Chania ligger badebyene som perler på en snor med de mektige "hvite fjellene" i bakgrunnen; Agii Apostoli, Kato Daratso, Agia Marina, Platanias, Gerani. Strendene er lange og barnevennlige og du skal ikke lete lenge for å finne en fredelig plett ved sjøen. Det kan imidlertid blåse av og til og sterke undervannsstrømmer forekommer. Hver av badebyene har sitt eget bittelille sentrum, hvorav Platanias er størst.

Chania og badebyene er et bra utgangspunkt for oppdagelsesturer på vestre Kreta med leiebil. Innenfor en par timers radius finner du den berømte Samaria-kløften, vakre fjellområder, små landsbyer med duftende appelsinlunder, dramatiske kystveier som leder ut til øde klostre på forrevne klipper og fantastiske badebukter hvor uutgravde minoiske bosetninger stikker opp i dagen.

Chania er bygd over den antikke byen Kydonia. Stedet var bebodd fra nyere steinalder og gjennom alle fasene av den minoiske perioden. Kydonia var en viktig minoisk by, særlig kjent for sin pottemakervirksomhet. Kydonia var også viktig i romertiden, men ble til slutt ødelagt av pirater i 828 eKr. I den byzantinske epoken lå byen nede, men gjenvant sin status da venetianerne tok over. De italienske herskerne bygde katedraler, fort og palass, teatre og flotte hus for nobiliteten. Chania blomstret som et intulektuelt hovedsete på øya. Av frykt for tyrkisk invasjon ble hele byen bygd inn bak en mur. I 1645 tok likevel tyrkerne makten etter en to måneders beleiring. I 1850 gjorde de Chania til Kretas hovedstad.

Den foreløpige slutten på historien er at Kreta frigjorde seg fra tyrkerne i 1897 og ble en autonom stat, før øya i 1913 gikk sammen med de andre øystatene inn i nasjonalstaten Hellas.

Historien er en viktig del av identiteten til Chania; byen har maktet å ta vare på fine venetianske, jødiske og tyrkiske områder og kvartaler. En av byens mest interessante bygninger er den store, venetianske Aghios Frankiskos-kirken som huser det arkeologiske museet. Verdt et besøk. Byen har også et maritimt museum, sommerteater og sportsarena.

Karakterene du ser under er en vurdering av selve byen Chania og de nærmeste omkringliggende små badestedene, vurdert ut i fra den situasjonen at du bor i selve sentrum av byen.

Søk reise til Chania

Din reise logo