Finn beste pris på din reise til Antiparos

Din reise til Antiparos

Antiparos er en ganske liten øy, den minste øya i Kykladene, som ligger like vest for Paros – bare atskilt av et grunt sund. Navnet betyr "mot Paros". Du skal ikke ha vært på Antiparos lenge før du merker at øya har en helt egen sjarm; den har noe opprinnelig i lynne og levesett som man ikke finner mange steder lenger.

Søk reise til Antiparos

Antiparos

Det meste dreier seg om den eneste, lille byen: Kastro, eller Antiparos by. Her bor også flertallet av de ca. 800 faste innbyggerne på øya. Størstedelen av Kastro er bilfritt og byen er bygd rundt hovedgaten fra havnen og opp til torget, som er omkranset av kirken og en venetiansk middelalderborg som i dag er bygd inn i husrekkene. Rundt om finnes et titalls sidegater og noen veier som kretser rundt den lille kjernen, og det er i grunnen det hele. Utenfor ligger jordene, åsene og heiene mot sjøen, som omkranser deg på tre kanter. Du skal bare gå noen få minutter, i hvilken som helst retning, så er du ute på den åpne øya. Det er kanskje denne nærheten til naturen og det luftige landskapet, samt den avslappede stemningen, som trekker et stort antall nordmenn hit – gjerne år etter år. I fellesferien kan du faktisk høre norske stemmer overalt rundt deg, og de aller fleste har vært her før.

Gode strender har du på alle kanter. Ytterst på østsiden finnes en fantastisk flott nudiststrand. Bak byen, mot nordvest, ligger stranden hvor bølgene ofte slår store inn fra Egeerhavet. Og i front kan du velge mellom en stor og uvanlig grunn badebukt hvor de aller minste har et univers av plass – eller den "vanlige" stranden, Psaraliki 1 og 2, hvor flertallet av gjestene slår seg til. Velg selv.

Antiparos er som nevnt ikke stor, og har heller ikke så svært mange severdigheter. Den viktigste er dryppesteinsgrotten som ligger et kvarters kjøring fra byen. Den ble oppdaget i 1673, strekker seg mer enn 100 meter ned i bakken og er absolutt verdt et besøk.

I totiden på natten er tiden kommet for diskotekene, som ligger langs veien ut fra sentrum mot Sunset Beach. Langs strekningen er det mørkt som i en sekk og stjernehimmelen henger over deg stor og mektig. Ved veikanten tusler ungdom i alle aldre mot "Mariano" og "La Luna" hvor stroboskoplyset og houserytmene tar deg i havn til morgenen gryr. Mange nordmenn besøkte Antiparos i Interrails glansdager på 1980-tallet. Nå kommer de tilbake med sine tenåringsbarn, og det er disse som fyller diskotekene.

Ryktet om øyas fortreffelighet er blitt spredd på folkemunne i flere år hjemme – godt hjulpet av Jan Bergtuns Antiparos-sider på nettet (klikk på knappen "Pekere"). Dessuten har flere norske skuespillere hus her; Anne Marie Ottersen, Torfinn Nag, Terje Nordby m.fl.

Selv om du må reise med minst to båter fra flyplassen på Santorini, Mykonos eller Athen for å komme hit, tar vi gjerne turen; Antiparos er et lite paradis, en hemmelighet som ikke altfor mange skal vite om. Stedet er barnevennlig og ungdomsvennlig – det siste nå er at skilsmisseungdom blir plassert på øya mens mor og far veksler på å komme ned for å tilbringe tid sammen med poden i ferien.

Søk reise til Antiparos

Din reise logo